انتخاب سریع آیه

بر اساس
نام سوره
شماره آیه

وَ يَوْمَ يُعْرَضُ الَّذِينَ كَفَرُوا عَلَى النَّارِ أَ لَيْسَ هذا بِالْحَقِّ قالُوا بَلى وَ رَبِّنا قالَ فَذُوقُوا الْعَذابَ بِما كُنْتُمْ تَكْفُرُونَ ﴿۳۴﴾

روزی که انکارورزان بر آتش عرضه می‌شوند، [به آنان گفته می‌شود:‌] آیا این آتش حق [شما‌] نیست؟ گویند: چرا، سوگند به ‌صاحب‌اختیارمان؛ [آنگاه خدا‌] گوید: پس به سزای آن که انکار می‌ورزیدید، مجازات را بچشید(1).
سوره احقاف (46) آیه 34
صفحه

506

سوره

احقاف (46)

آیه

34

1

توضیح بیشتر را در این مورد، در آیه 20 احقاف(همین سوره) ملاحظه فرمایید.

فَاصْبِرْ كَما صَبَرَ أُولُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ وَ لا تَسْتَعْجِلْ لَهُمْ كَأَنَّهُمْ يَوْمَ يَرَوْنَ ما يُوعَدُونَ لَمْ يَلْبَثُوا إِلاَّ ساعَةً مِنْ نَهارٍ بَلاغٌ فَهَلْ يُهْلَكُ إِلاَّ الْقَوْمُ الْفاسِقُونَ ﴿۳۵﴾

پس تو هم همچون رسولانی که ثابت قدم(1) بودند، پایدار باش(2) و در مورد [درخواست مجازاتِ‌] آنان شتاب مکن(3)؛ روزی که مجازاتِ موعودشان را [در جهان بازپسین‌] ببینند، گویی فقط پاسی از روز را [در خاک‌] به سر برده‌اند(4)؛ [این‌] پیامی [عمومی‌] است؛ آیا جز منحرفان هلاک می‌شوند؟!
سوره احقاف (46) آیه 35
صفحه

506

سوره

احقاف (46)

آیه

35

1

لفظ «اولوا» به معنی صاحبان یا دارندگان، جمع است و مفرد آن می‌شود «ذو».

2

توضیح تکمیلی این آیه را، در آیه 48 قلم(68) ملاحظه فرمایید. در هیچ آیه‌ای از قرآن نام این پیامبرانِ صاحب اراده و پایداری (اولوالعزم) تصریح نشده است. ولی با توجّه به اینکه در آیه 7 احزاب(33) آمده است. که از پنج تن از پیامبران، نوح، ابراهیم، موسی، عیسی، و محمّد(ص) پیمان محکمی گرفتیم، بعضی از مفسّرین عقیده دارند که این پیمان محکم، همان پایداری در انجام وظیفه است؛ در نتیجه این پنج تن، پیامبرانِ اولوالعزم هستند. شرح زندگی این پیامبران نیز نشان می‌دهد همین عدّه بودند که در راه انجام وظیفه ثابت قدم بوده‌اند. ولی مفسّران به طور کلی در مورد اسامی و تعداد پیامبران اولوالعزم، آراء مختلفی دارند و بین 4-18 نفر را نام برده‌اند.

3

ابتدا به آیات 10-11 مزمل(73) و 17 طارق(86) توجّه فرمایید و بعد به آیات 24 لقمان(31) و 196 و 197 آل‌عمران(3).

4

با آیات 55 و 56 روم(30) مقایسه فرمایید؛ ضمناً به زیرنویس آیه 55 روم(30) نیز توجّه فرمایید.