انتخاب سریع آیه

بر اساس
نام سوره
شماره آیه

وَ إِذْ يَرْفَعُ إِبْراهِيمُ الْقَواعِدَ مِنَ الْبَيْتِ وَ إِسْماعِيلُ رَبَّنا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ ﴿۱۲۷﴾

آنگاه که ابراهیم و اسماعیل پایه‌های(1) خانه [کعبه‌] را [مرمت کرده‌] بالا بردند(2)، [گفتند:‌] ‌صاحب‌اختیارا، [این خدمت را‌] از ما بپذیر، که شنوا و آگاه تویی، تو.
سوره بقره (2) آیه 127
صفحه

20

سوره

بقره (2)

آیه

127

1

قواعد: جمع قاعده: پایه‌ها.

2

خانه کعبه قبل از ابراهیم وجود داشته است و ابراهیم و اسماعیل به مرمت و تجدید بنای آن پرداختند؛ با نیمه اول آیه 37 ابراهیم(14) مقایسه فرمایید.

رَبَّنا وَ اجْعَلْنا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَ مِنْ ذُرِّيَّتِنا أُمَّةً مُسْلِمَةً لَكَ وَ أَرِنا مَناسِكَنا وَ تُبْ عَلَيْنا إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ ﴿۱۲۸﴾

‌صاحب‌اختیارا، ما را تسلیم خود گردان و از دودمان ما نیز امّتی(1) که در برابر تو تسلیم باشند پدید آور و مراسم عبادتمان را به ما بیاموز و [به رحمت خود‌] بر ما بازگرد، که بازپذیر و مهربان تویی، تو.
سوره بقره (2) آیه 128
صفحه

20

سوره

بقره (2)

آیه

128

1

«امت» گروهی از مردم است که هدف و آرمان و عقاید مشترکی دارند، و از این نظر با قوم و قبیله و طایفه فرق دارد.

رَبَّنا وَ ابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِكَ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ يُزَكِّيهِمْ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ ﴿۱۲۹﴾

‌صاحب‌اختیارا، در میان آنان رسولی از خودشان برانگیز که آیات تو را بر آنان می‌خواند و به آنان کتاب و دانشِ توأم با بینش می‌آموزد و [از پلیدی جهل و شرک‌] پاکشان می‌سازد(1)، که فرا دست و فرزانه تویی، تو.
سوره بقره (2) آیه 129
صفحه

20

سوره

بقره (2)

آیه

129

1

این دعایی است که در مورد پیامبر اسلام که از دودمان ابراهیم‌ع بود، تحقّق یافت و در آیات 164 آل‌عمران(3) و 2 جمعه(62) آمده است.

وَ مَنْ يَرْغَبُ عَنْ مِلَّةِ إِبْراهِيمَ إِلاَّ مَنْ سَفِهَ نَفْسَهُ وَ لَقَدِ اصْطَفَيْناهُ فِي الدُّنْيا وَ إِنَّهُ فِي الْآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ ﴿۱۳۰﴾

چه کسی جز افراد سبکسر از آیین ابراهیم روی‌گردان خواهد شد؟ ابراهیم را در دنیا برگزیدیم و در آخرت نیز در زمره شایستگان خواهد بود.
سوره بقره (2) آیه 130
صفحه

20

سوره

بقره (2)

آیه

130

إِذْ قالَ لَهُ رَبُّهُ أَسْلِمْ قالَ أَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعالَمِينَ ﴿۱۳۱﴾

آنگاه که ‌صاحب‌اختیار ابراهیم به او گفت: به مقام تسلیم درآی! گفت: در برابر ‌صاحب‌اختیار جهانیان [با تمام وجود‌] تسلیم شده‌ام.
سوره بقره (2) آیه 131
صفحه

20

سوره

بقره (2)

آیه

131

وَ وَصَّى بِها إِبْراهِيمُ بَنِيهِ وَ يَعْقُوبُ يا بَنِيَّ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفى لَكُمُ الدِّينَ فَلا تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَ أَنْتُمْ مُسْلِمُونَ ﴿۱۳۲﴾

همین [روش تسلیم در مقابل خدا‌] را ابراهیم و یعقوب به فرزندان خویش نیز سفارش کردند [و گفتند :‌] فرزندان من، خدا این دین را برای شما برگزیده است، زنهار جز به حال تسلیم [در برابر او(1)‌] از دنیا نروید.
سوره بقره (2) آیه 132
صفحه

20

سوره

بقره (2)

آیه

132

1

از نظر روشن شدن معنی و مفهوم «مسلمون» و توجیه افزوده، با بخش پایانی آیه بعد 133 بقره(2) مقایسه فرمایید.

أَمْ كُنْتُمْ شُهَداءَ إِذْ حَضَرَ يَعْقُوبَ الْمَوْتُ إِذْ قالَ لِبَنِيهِ ما تَعْبُدُونَ مِنْ بَعْدِي قالُوا نَعْبُدُ إِلهَكَ وَ إِلهَ آبائِكَ إِبْراهِيمَ وَ إِسْماعِيلَ وَ إِسْحاقَ إِلهاً واحِداً وَ نَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ ﴿۱۳۳﴾

مگر حاضر و گواه بودید آنگاه که مرگ یعقوب فرا رسید، به فرزندان خود گفت: پس از من چه چیز را بندگی خواهید کرد؟ گفتند: معبود تو و پدرانت ابراهیم و اسماعیل(1) و ‌اسحاق، آن معبود یگانه را بندگی می‌کنیم و جملگی در برابر او تسلیم هستیم.
سوره بقره (2) آیه 133
صفحه

20

سوره

بقره (2)

آیه

133

1

بنا به قاعده تغلیب در زبان عرب، اسماعیل هم که عموی یعقوب بوده جزو پدران ذکر گردیده است.

تِلْكَ أُمَّةٌ قَدْ خَلَتْ لَها ما كَسَبَتْ وَ لَكُمْ ما كَسَبْتُمْ وَ لا تُسْئَلُونَ عَمَّا كانُوا يَعْمَلُونَ ﴿۱۳۴﴾

آنان امّتی بودند که دورانشان سپری شد؛ آنان [نتیجه‌] دستاورد خویش را دارند و شما نیز [نتیجه‌] دستاورد خویش را خواهید داشت و مسؤول اعمال آنان نخواهید بود(1).
سوره بقره (2) آیه 134
صفحه

20

سوره

بقره (2)

آیه

134

1

مفهوم این آیه به بیان دیگر در آیات 41 یونس(10) ، 25 سبأ(34) و 38 نجم(53) آمده است.

وَ قالُوا كُونُوا هُوداً أَوْ نَصارى تَهْتَدُوا قُلْ بَلْ مِلَّةَ إِبْراهِيمَ حَنِيفاً وَ ما كانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ ﴿۱۳۵﴾

[اهل‌کتاب‌] گفتند: یهودی یا مسیحی بشوید تا هدایت یابید؛ بگو: از آیین ابراهیم که حقگرا بود [پیروی کنیم‌] که در جرگه شرک‌‌‌ورزان نبود.
سوره بقره (2) آیه 135
صفحه

21

سوره

بقره (2)

آیه

135

قُولُوا آمَنَّا بِاللَّهِ وَ ما أُنْزِلَ إِلَيْنا وَ ما أُنْزِلَ إِلى إِبْراهِيمَ وَ إِسْماعِيلَ وَ إِسْحاقَ وَ يَعْقُوبَ وَ الْأَسْباطِ وَ ما أُوتِيَ مُوسى وَ عِيسى وَ ما أُوتِيَ النَّبِيُّونَ مِنْ رَبِّهِمْ لا نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِنْهُمْ وَ نَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ ﴿۱۳۶﴾

بگویید: ما به خدا و آنچه بر ما و ابراهیم و اسماعیل و ‌اسحاق و یعقوب و [پیامبران‌] دودمان [اش(1)‌] نازل گردیده و نیز آنچه بر موسی و عیسی و [سایر‌] پیامبران از [جانب‌] ‌صاحب‌اختیارشان داده شده است، ایمان داریم؛ میان هیچ یک از آن پیامبران تفاوتی قائل نمی‌شویم(2) و در برابر خدا تسلیم هستیم.
سوره بقره (2) آیه 136
صفحه

21

سوره

بقره (2)

آیه

136

1

اسباط جمع «سبط» به مجموعه افراد یک خاندان گفته می‌شود. اسباط یعقوب، خاندانهایی بودند که هر یک به یکی از فرزندان دوازده‌گانه یعقوب منتهی می‌شدند و بدین قرار بنی‌اسرائیل به دوازده سبط تقسیم می‌شدند که در آیه 160 اعراف(7) به آن اشاره شده است.

2

موضوع فرق نگذاشتن بین پیامبران خدا، در آیات 285 بقره(همین سوره) و 84 آل‌عمران(3) و 152 نساء(4) نیز آمده است.